Babalık İzni Nedir? Babalık İzni Kaç Gün Sürer? (2026 Güncel)
Ailenin yeni bir bireyle büyümesi, çalışan ebeveynler için hem büyük bir sevinç hem de birtakım sosyal ve yasal sorumlulukları beraberinde getirir. Türk Hukuk Mevzuatı’nda çalışan babaların doğum sonrasında eşlerine destek olabilmeleri ve bebekleriyle vakit geçirebilmeleri amacıyla yasal mazeret izinleri düzenlenmiştir. Çalışanların en çok yanıt aradığı konuların başında ise “Babalık izni kaç gün?” ve “Babalık izni ücretli midir?” soruları gelmektedir.
1 Mayıs 2026 tarihli ve 33240 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7578 sayılı Kanun ile İş Kanunu kapsamında önemli bir değişikliğe gidilmiş ve kamu ile özel sektör arasındaki mazeret izni süre farkı ortadan kaldırılmıştır. Bu rehberde, 2026 yılı güncel mevzuat hükümleri ışığında yasal mazeret hakkına dair tüm merak edilen hususları ve hukuki detayları inceliyoruz.

1. Babalık İzni Nedir ve Hangi Kanuna Dayanır?
Babalık izni; eşi doğum yapan erkek çalışana, yasa gereği tanınan ücretli mazeret iznidir. Bu süreçte çalışanın ücretinden, priminden veya özlük haklarından herhangi bir kesinti yapılamaz. Temel amaç, doğum sürecinde ve hemen sonrasında babanın ailesinin yanında yer almasını sağlamaktır.
Çalışanların mazeret izin hakları statülerine göre şu kanuni düzenlemelere dayanır:
- Özel Sektör Çalışanları: 4857 sayılı İş Kanunu’nun Ek 2. maddesi (7578 sayılı Kanun ile güncellenen hali) kapsamında değerlendirilir.
- Devlet Memurları: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin (B) fıkrası kapsamında düzenlenmiştir.
- Sözleşmeli Kamu Personeli (4/B): Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar çerçevesinde uygulanır.
- TSK ve Emniyet Mensupları: TSK Personel Kanunu ve Emniyet Teşkilatı İzin Yönetmeliği hükümlerine tabidir.
2. 2026 Mevzuatına Göre Babalık İzni Süreleri
2026 yılında yapılan kanun değişikliği sonrasında doğum mazeret izin süreleri kamu ve özel sektörde eşitlenmiştir:
2.1. Özel Sektörde Babalık İzni Kaç Gün Olarak Uygulanır?
7578 sayılı Kanun’un 16. maddesi ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun Ek 2. maddesinde yapılan değişiklik neticesinde, özel sektörde çalışan işçilerin 5 gün olan mazeret izni süresi 10 güne çıkarılmıştır. Eşi doğum yapan erkek işçi, bu mazereti sebebiyle 10 gün ücretli izin hakkına sahiptir.
2.2. Memur Babalık İzni ve Sözleşmeli Personel Süreleri
657 sayılı Kanun’a tabi olarak görev yapan memurlar ile 4/B statüsündeki sözleşmeli kamu çalışanlarının yasal mazeret izni 10 gündür. Memurun eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine 10 gün süreyle ücretli izin verilir.
2.3. Askeri Personel ve Emniyet Mensuplarının İzin Hakları
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Teşkilatı bünyesinde görev yapan personelin yasal mazeret izni 10 gündür. İlgili kurum mevzuatları doğrultusunda izin hakkı kullanılır.
3. Doğum İzni Ne Zaman Başlar ve Nasıl Kullanılır?
İznin kullanımıyla ilgili en sık yapılan hata, sürecin doğumdan aylar sonra başlatılmak istenmesidir. Mazeret izni, doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren başlar. Amacı doğum anındaki mazereti karşılamak olduğu için, doğum olayından bağımsız ileri bir tarihe ertelenmesi veya bölünerek kullanılması kural olarak mümkün değildir.
İznin kullanımı için çalışanın doğum eylemini gösteren belgeyi (hastaneden alınan doğum raporu veya geçici doğum belgesi) işverene veya kuruma yazılı bir dilekçe ekinde sunması yeterlidir. İşverenin bu hakkı verme konusunda herhangi bir takdir yetkisi bulunmamakta olup yasal bir zorunluluktur.
4. Sık Sorulan Sorular (SSS)
Babalık izni hafta sonuna denk gelirse ne olur?
Gerek İş Kanunu gerekse Devlet Memurları Kanunu düzenlemelerinde mazeret izinleri “iş günü” olarak değil, “gün” olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle 10 günlük süre takvim günü üzerinden hesaplanır. Doğumun hafta sonuna denk gelmesi veya izin süresi içerisine cumartesi/pazar günlerinin girmesi halinde bu günler süreden düşülür; izin süresi ek günler eklenerek uzamaz.
Doğum mazeret izni ücretli midir? Maaştan kesinti yapılır mı?
Evet, bu izin tamamen ücretlidir. Çalışan izinli olduğu günlerde çalışmış gibi değerlendirilir; maaşından, priminden, SGK yatırımlarından veya yıllık izin haklarından herhangi bir kesinti yapılamaz.
Doğum yurt dışı kaynaklıysa mazeret izni alınabilir mi?
Evet. Doğumun yurt dışında gerçekleşmiş olması yasal hakkı ortadan kaldırmaz. Yurt dışındaki yetkili sağlık kuruluşlarından veya konsolosluktan alınan doğum belgesinin sunulmasıyla hak kullanılabilir.
İkinci veya üçüncü çocukta da mazeret izni hakkı var mı?
Evet. Mazeret izinleri olaya bağlı bir hak olduğundan, her bir doğum eylemi için yeniden doğar. Çocuk sayısına bakılmaksızın her doğumda yasal 10 günlük süre tekrar uygulanır.
İşveren yasal mazeret iznini vermezse ne yapılmalıdır?
İşverenin yasal mazeret iznini vermemesi veya engellemesi, iş hukuku mevzuatına açık aykırılık oluşturur. İznin verilmemesi işçi bakımından haklı nedenle fesih sebebi oluşturabileceği gibi, mazeret iznini kullandığı için işten çıkarılan işçi haksız fesih nedeniyle işe iade davası açabilir veya tazminat haklarını talep edebilir.
5. İş Hukuku ve İzin Haklarında İzmir İş Avukatı Desteği
İşçilerin mazeret izinleri, yıllık ücretli izin hakları ve doğum sonrası hakları 4857 sayılı İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. İzin haklarının ihlal edilmesi, mazeret izinleri nedeniyle baskı veya mobbing uygulanması yahut iş akdinin haksız feshi durumlarında hak kaybına uğramamak hayati önem taşır. İzmir, Gaziemir ve Menderes bölgesindeki işçi ve işveren uyuşmazlıklarında, iş hukuku alanında uzman bir avukattan hukuki danışmanlık alarak sürecin yürütülmesi önerilmektedir.
İş Hukuku ve İzin Haklarınız İçin Bizimle İletişime Geçin
Babalık izni, mazeret izinleri, kıdem tazminatı ve işe iade süreçlerinizde hak kaybına uğramamak için İzmir ve Gaziemir bölgesinde hizmet veren büromuzdan randevu alabilirsiniz.
