MİRASIN HÜKMEN REDDİ

gaziemir miras avukatı
gaziemir miras avukatı

Daha önceki bir yazımızda mirasın reddinin(reddi miras) iki şekilde mümkün olduğunu dile getirmiş ve mirasın gerçek reddine ilişkin özet niteliğinde bir yazı paylaşmıştık. Şimdi ise bir diğer hal olan mirasın hükmen reddi konusunda açıklamalarda bulunacağız. Bu ifade halk arasında “reddi miras” olarak da sıkça kullanılmaktadır.

MİRASIN HÜKMEN REDDİ

Ölümü tarihinde murisin ödemeden aczinin açıkça belli olması veya resmen tespit edilmiş olması durumunda kanuni ve atanmış mirasçılar, mirası hükmen reddedebilir.

Burada dile getirilen Medeni Kanunun 605/1. maddesinde vücut bulun mirasın gerçek reddi değil, Medeni Kanunun 605/2. maddesi uyarınca murisin ödemeden aczi nedeniyle mirasın hükmen reddi durumudur.

İlgili Mevzuat

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu  Madde 605

“Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.
Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.”

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu  Madde 610/2

“(…)
Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan, terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya mirasbırakanın işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine maleden mirasçı, mirası reddedemez.
(…)”

Görevli Mahkeme

Mirasın hükmen reddi davasında, mirasın gerçek reddi davasından farklı olarak görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi değil Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Bu dava mirasın gerçek reddi davasının aksine, herhangi bir süreye bağlı olmaksızın açılabilir.

Yetkili Mahkeme

Mirasın hükmen reddi davasında yetkili mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 6. maddesi gereğince davalının dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesidir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Mirastan doğan davalarda yetki” başlıklı 11. maddesinin mirasın hükmen reddi davalarına uygulanması mümkün değildir.

Davacı

Bu davanın, miras bırakanın yasal ve atanmış mirasçılarından biri ya da tamamı tarafından açılması mümkündür. Birden fazla mirasçı tarafından açılan davada, davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı vardır.

Bir mirasçı tarafından açılan davada mirasın hükmen reddine karar verilmiş olması, diğer mirasçılar yönünden sonuç doğuracak bir karar değildir. Her mirasçının kendi lehine mirasın hükmen reddi yönünde karar alması gerekir.

Mirasın hükmen reddi davaları uygulamada sağ kalan eş ve çocukları tarafından açılmaktadır. Bu noktada sağ kalan eş ve reşit olmayan çocuklar arasında çıkar çatışması gündeme geleceğinden, çocuğa temsil kayyımı atanması ve yargılamaya kayyım atandıktan sonra devam edilmesi gerekmektedir.

Davalı

Bu davanın davalısı miras bırakandan alacaklı olan gerçek ve tüzel kişilerdir. Yargılama devam ederken, murisin başkaca alacaklısı tespit edildiğinde mahkemece, davacıya murisin alacaklısını davaya dahil etmesi için süre verecektir.

Dava ile İlgili Diğer Bilgiler

Hükmen ret davalarında yazılı yargılama usulü uygulanır. Bu dava için herhangi bir dava açma süresi öngörülmemiştir. Davanın avukat ile takip edilmesi halinde vekaletnamede mirasın hükmen reddi konusunda dava açmak üzere özel yetki bulunması gerekmektedir.

Gerçek redde, kural olarak mirasçıların murisin ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması gerekir. Buna karşılık, hükmen redde karar verilebilmesi için belirli şartların varlığı gerekmektedir.

ı- Murisin ödemeden acz halinde olması, diğer bir ifadeyle terekenin borca batık olması,

ıı-Mirasçı tarafından mirasın benimsenmemiş olması gerekmektedir.

Mirasın hükmen reddi davasında terekenin borca batık olduğunun ispatlanması gerekir. Bu hususta sadece tanık anlatımları yeterli değildir. Terekenin borca batık olup olmadığı hususu bilirkişi marifetiyle tespit edilmelidir.

Bu yazımızda konu ile ilgili özet nitelikte birkaç noktaya değindik. Ancak miras davaları karmaşık davalardan olup bu konuda profesyonel yardım almanızı öneririz.

Mirasın reddi konusunda detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

 

#Miras Avukatı #İzmir Mirası Avukat #Mirasın Taksimi Avukatı #Mirasın Paylaşılması #Sarnıç Avukat #Muris Muvazaası

#İzmir Tenkis Davası #Gaziemir Hukuk Bürosu #Sarnıç Avukatlık Bürosu #İzmir Miras Hukuku Avukatı #Arsa Miras Avukatı

#Gaziemir Sarnıç Avukat #Menderes Avukat #Torbalı Avukat #Mirastan Mal Kaçırma #Miras Davası Avukatı #Tapu İptal Davası

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir